torsdag 31 januari 2008

Uppnådda miljömål i Stockholm

Utöver larmrapporterna om för höga halter av partiklar och kvävedioxid finns luftkvalitetsnormer som i Stockholm uppnåtts under de senaste årtiondena. En rapport från miljöförvaltningen visar att stegvis skärpta EU-krav på renare avgaser från fordonsparken gjort att halterna för kväveoxider och kolmonoxid förbättrats. Minskade halter av bly och bensen i bensinen har också bidragit till låga föroreningsnivåer i förhållande till luftkvalitetsnormerna.

Miljöförvaltningens kontroll visar även att normerna för svaveldioxid och bly med god marginal har uppnåtts. Skäl till detta sägs vara minskad svavelhalt i bränslen, utbyggnad av fjärrvärmen samt effektivare rening i energianläggningar.


onsdag 30 januari 2008

Säkerheten framför allt?

I dagsläget använder 70% av stockholmarna dubbdäck på sina bilar, något som starkt hänger ihop med höga partikelhalter i luften. Diskussioner förs nu med Näringsdepartementet om hur frågan med dubbdäcksanvändnigen ska kunna lösas. Även vägverket har uppmärksammat problemet i en rapport som nu ligger ute för remiss.

Problemet är avvägningen mellan förbättrad luftkvalitet i innerstadsmiljöer och den säkerhetsmässiga aspekten. Minskat användande av dubbdäck under vårvintern, då partikelhalterna är som högst, kan öka trafikolyckorna.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm har tidigare ansökt hos regeringen om att få förkorta tiden för tillåtelse av dubbdäck men inte fått något svar. Man kan förstå att olika tillåtelser för dubbdäck i landet blir svårt att administrera.

Det är bra att frågan utreds, användandet av dubbdäck är en av huvudfaktorerna till att partiklar rivs upp från vägarna och bidrar till den dåliga luften. Bestämmelserna ska såklart gälla för hela landet och inte heller på bekostnad av människors säkerhet!


tisdag 29 januari 2008

Varför ska det bloggas om luftkvalitet?

Luftkvalitetsbloggen är, som det står i beskrivningen, en blogg vars syfte är att aktualisera, informera och diskutera det senaste som rör Sveriges arbete med att uppnå lufkvalitetsnormerna. För att förstå vad miljömålen för luftkvalitet handlar om inleder vi bloggen med en kortfattad rättslig bakgrund och en kort sammanfattning av debatten:

Normerna för luftkvalitet är ett av de miljömål som instiftats av EU (1999) och är ett rättsligt styrmedel för medlemstaterna att följa. I Sverige tas miljökvalitetsnormerna upp av Miljöbalkens Kap:5 och det är i förordning SFS 2001:527 som normerna för utomhusluft regleras.

Varför tycker då luftkvalitetsbloggen att frågan är så viktig att lyfta fram? Jo, dels för att den utsatta befolkningen riskerar allvarlig ohälsa och dels för att många alternativa problemlösningar inte kommer fram i debatten.

I dagsläget når storstadsregionerna, på vissa platser, inte upp till några av de krav för utomhusluft som EU fastställt. Debatten har den senaste tiden främst kommit att handla om situationen på Hornsgatan i Stockholm där halterna av partikeldamm (PM10) och kvävedioxider överstigits. Naturskydds-föreningen lämnade i förra veckan in en anmälan mot miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm för att ”...det verkar som om regeringen och storstadskommunerna väntar ut varandra, ingen kommun vill genomföra de åtgärder som behövs.”. Staden däremot menar att man prioriterar frågan men inte har tillräckligt med befogenheter. Anmälan fick stor uppmärksamhet i medierna och det är bevisligen en fråga som berör många.