Luftkvalitetsbloggen är, som det står i beskrivningen, en blogg vars syfte är att aktualisera, informera och diskutera det senaste som rör Sveriges arbete med att uppnå lufkvalitetsnormerna. För att förstå vad miljömålen för luftkvalitet handlar om inleder vi bloggen med en kortfattad rättslig bakgrund och en kort sammanfattning av debatten:
Normerna för luftkvalitet är ett av de miljömål som instiftats av EU (1999) och är ett rättsligt styrmedel för medlemstaterna att följa. I Sverige tas miljökvalitetsnormerna upp av Miljöbalkens Kap:5 och det är i förordning SFS 2001:527 som normerna för utomhusluft regleras.
Varför tycker då luftkvalitetsbloggen att frågan är så viktig att lyfta fram? Jo, dels för att den utsatta befolkningen riskerar allvarlig ohälsa och dels för att många alternativa problemlösningar inte kommer fram i debatten.
I dagsläget når storstadsregionerna, på vissa platser, inte upp till några av de krav för utomhusluft som EU fastställt. Debatten har den senaste tiden främst kommit att handla om situationen på Hornsgatan i Stockholm där halterna av partikeldamm (PM10) och kvävedioxider överstigits. Naturskydds-föreningen lämnade i förra veckan in en anmälan mot miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm för att ”...det verkar som om regeringen och storstadskommunerna väntar ut varandra, ingen kommun vill genomföra de åtgärder som behövs.”. Staden däremot menar att man prioriterar frågan men inte har tillräckligt med befogenheter. Anmälan fick stor uppmärksamhet i medierna och det är bevisligen en fråga som berör många.