torsdag 27 mars 2008

Helsingborgs statsluft håller inte måttet!

En rapport över 2007 års luftmätningar i Helsingborg har nu släppts och den visar att värdena för kvävedioxid inte lever upp till miljökvalitetsnormerna. Visserligen har dygnsmedelvärdena för kvävedioxid på Drottninggatan bara överstigits tio ggr mot tillåtna sju men det här är inget nytt problem. Helsingborg har sedan tidigare ålagts ett tvingande åtgärdsprogram av staten för att se till att normerna efterlevs.

Vad gäller partiklar så klarar man normerna men halten är fortfarande så hög att det innebär en hälsorisk. Helsingborg föreslår nu att man tillsammans med vägverket ska diskutera om ett lokalt undatagstillstånd för dubbdäck vintertid. Samma diskussion har förts i Stockholm men vägverket har redan konstaterat att lokala regler för dubbdäck inte är genomförbart.

tisdag 25 mars 2008

Föreslagna åtgärder slår snett

DNs ledarsida kommenterar idag dubbdäcksfrågan. Man gör det mycket tänkvärt och det diskuteras kring vilka styrmedel som är bäst lämpade för att reducera användandet:

Så frågan är: Hur kan vi få ned andelen dubbdäck i Stockholmstrafiken? Avgift på inköp av dubbdäck? Högre parkeringsavgifter för bilar med dubbdäck? Förbud att köra på vissa gator? Totalförbud i innerstan? Förkortad vinterdäcksperiod?

Felet med de flesta åtgärder som föreslagits är att de slår snett. Allmän straffavgift på inköp av dubbdäck drabbar även dem som nästan aldrig kör i storstadstrafik. Att stänga av trafik på vissa gator innebär att problemen flyttas någon annanstans. Högre parkeringsavgift för bilar med dubbdäck slår godtyckligt, eftersom de som har tillgång till privat garage kommer undan.

Effektivast och mest rättvist vore att differentiera trängselskatten, så att fordon med dubbdäck fick högre avgift. Det nuvarande undantaget för miljöbilar är helt ologiskt eftersom även bilar med renare avgaser tar plats. Men med en extraavgift för bilar med dubbdäck skulle trängselskattesystemets grundprincip inte rubbas.

Återstår då bara att utreda vilket system som ska användas för att upptäcka vilka bilar som har dubbdäck på när de passerar tullarna...

måndag 17 mars 2008

Demonstranter hindrade trafiken på Hornsgatan

Ännu en aktion mot Hornsgatans dåliga gatumiljö har ägt rum. I helgen valde en grupp klimataktivister att blockera gatan mellan Torkel Knutsson Gatan och Mariatorget. Bussar och utryckningsfordon släpptes igenom blockaden medan vanliga personbilar fick vänta. Demonstrationen rapporteras ha gått lugnt till och varade en knapp timme.

Tidigare så har ett antal boende på Hornsgatan hängt ut vita laka från sina fönster och på så sätt visat sitt missnöje över situationen.

fredag 14 mars 2008

Förslag om Hornsgatan förkastas (och återupplivas?)

DN skriver idag om initiativet som ledde fram till förslaget ”Säker huvudgata” och om hur det förkastats av Stockholms politiker:

"För tre år sedan presenterade dåvarande gatu- och fastighetskontoret tillsammans med Vägverket ett ambitiöst förslag att förvandla Hornsgatan till ett säkrare och tryggare trafikstråk. Men den borgerliga alliansen var inte intresserad. Förslaget hamnade i papperskorgen och raderades från stadens hemsida."

Förvandlingen av Hornsgatan skulle enligt förslaget ske genom ett antal fysiska ombyggnader med syfte att bidra till bl a minskat buller och bättre luft. Ombyggnaderna var också tänkt att göra Hornsgatan till en säker, attraktiv och vacker handelsgata.

De åtgärder som i nuläget diskuteras i statshuset är av stadsbyggnads- och trafikborgarrådet Mikael Söderlund (m) döma mer tekniskt baserade problemlösningar:

- Rondeller är vi inte roade av. Vi prioriterar andra förändringar längs Hornsgatan som asfaltbeläggning, dammbindning med tidigare vårstädning, fler träd, anpassning av hastigheten, 30-zoner på sidogatorna och överflyttning av mer trafik till Söder Mälarstrand. Stockholm ska fungera trafikmässigt och Hornsgatan måste ha ett fungerande butiksliv, säger han.

Det finns uppenbarligen olika sätt att se på hur Hornsgatan ska utvecklas, både ur miljö och trafiksäkerhetssynpunkt. Spontant känns det som om projektet ”Säker huvudgata” skulle kunna återupplivas med nya förutsättningar. Då kan olika intressenter få komma med förslag som både rör ombyggnad och tekniska lösningar, vilket förhoppningsvis får genomslagskraft i båda lägren. Det är ju inte otänkbart att den ultimata lösningen ligger någonstans därimellan.

tisdag 11 mars 2008

Vinterdäck med klös!

Ett inlägg i Corren beskriver mycket bra vårt behov av teknisk kompetens för att sluta använda dubbdäck i onödan.

tisdag 4 mars 2008

Vinterdäck som är bra!

I uppsala märker cykelförsäljningen av att allt fler byter till vinterdäck på sina cyklar och ger sig ut på vägarna nu när vädret är milt. Oavsett om det är dubbar eller ej på cykeldäcken så gör de sig iaf bättre i trafiken och luftmiljön!