onsdag 6 februari 2008

Dålig luft i Sundsvall

Enligt Sundsvalls Kommun har ett fel gjort att miljökontorets luftmätningar visat på för låga halter av kvävedioxid och partiklar i Sundsvalls innerstad. Kontrollmätningar visar på att luftkvaliteten eventuellt inte lever upp till miljökvalitetsnormen för frisk luft. Kommunen ska nu genomföra nya mätningar vid skolhusallén och kasinot. Den främsta orsaken till luftföroreningarna är kraftigt ökad trafik på E4 som går genom staden.

Den lokala Astma- och Allergiföreningen har i Sundsvalls Tidning reagerat på den dåliga luften och kräver att normerna för partikelhalterna nu måste halveras. Vidare menar man att den dåliga luften i Sundsvall orsakat många människor förkortad livstid och att det till stor del är kommunens ansvar.

Dålig luft i innerstadsmiljöer är av allt att döma inte unikt för storstadsregionerna utan även ett problem som man brottas med i mellanstora städer. Sundsvall kan, om normerna överskrids, av regeringen åläggas att upprätta ett särskilt åtgärdsprogram för att komma till rätta med problemet.

Inga kommentarer: