torsdag 21 februari 2008

Mild vinter, ett stort problem

Som om det inte vore nog med Hornsgatans luftproblem under ”normala” vinterväderförhållanden så gör den milda vintern nu att gränsvärdena för partiklar överskrids i rekordfart. EU:s gränsvärde för mängden inandningsbara partiklar är 50 mikrogram per kubikmeter luft. Under perioden 1 januari till 18 februari 2006, då snö täckte gatorna, överskreds detta värde bara vid ett tillfälle på Hornsgatan. Under samma period 2005, som var snöfri, överskreds värdet under 15 dagar, och i år har det överskridits under totalt 16 dagar. Det högsta värdet som i år uppmätts på Hornsgatan ligger på 160 mg per kubikmeter luft och det är naturligtvis alarmerade.

Dubbdäcken rapporteras som vanligt vara den stora boven i dramat och Christer Johansson, docent på Stockholms universitet och ansvarig för mätningar av partikelhalterna på Stockholms gator, ser gärna att folk byter till sommardäck så snart som möjligt. Han menar att om vädret trots allt skulle frysa på ordentligt igen så kan bilisterna gott åka kollektivt istället. Stockholm Stad har undersökt möjligheten att förkorta tidsperioden för när det är tillåtet att använda dubbdäck. Något som nu också utreds nu av regeringen.

Eftersom frågan om dubbdäckens vara eller inte vara verkar gått i stå vore det intressant att få igång en diskussion om hur alternativa tekniska lösningar skulle kunna se ut. Kanske kan Stockholm Stad utlysa en tävling där intresserade och bekymrade medborgare får lämna in sina bästa och innovativa förslag för att komma till rätta med luftproblemet?

Inga kommentarer: